söndag 10 maj 2009

Tabeller och Figurer

För det första - vad är en tabell? Jo en tabell ser lämpligen ut på följande vis (se Tabell 1).


Tabell 1. Nätbaserad hälsogemenskap på olika webbplatser.














Och hur ser då  en figur ut? (Se Figur 1).



















Figur 1. Andel substantiv, attribut och adverb i tre olika typer av texter.


Ovan här så ville jag alltså illustrera att en tabell innehåller bokstäver och siffror och helst bara vågräta linjer. Tabellrubriken skrivs OVANFÖR tabellen på det sätt som illustreras.

En figur kan vara (som ovan) ett stapeldiagram, men det kan också vara kurvor, cirkeldiagram, "paj-diagram" eller inprickade värden i ett koordinatsystem (för att nämna några). Även foton, kartor och teckningar kallas för figurer i vetenskapliga texter. Figurrubriker skrivs till skillnad från tabellrubriker UNDER figuren.

Lägg också märke till att man måste hänvisa till tabeller och figurer i den löpande texten, samt förklara det viktigaste innehållet i tabellen eller figuren i text (vilket jag nu inte gjorde ovan).

När ska man då använda tabeller och figurer? 

Här gäller rörighetstumregeln.

När din TEXT börjar bli rörig (med exempelvis för mycket siffror) - Gör en TABELL.

När din TABELL börjar bli rörig - Gör en FIGUR.

Ibland kan man ju också vilja att göra en slående illustration till något, och det är OK. Lite fånigt blir det i vissa fall när det man vill illustrera lika väl kan skrivas ut (undvik det då), som om man exempelvis gör ett stapeldiagram för att illustrera att i studien deltog 14 flickor och 12 pojkar.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hur viktigt är det att man i texten hänvisar till tabeller och figurer i rätt ordning? T.ex. att när jag i texten först hänvisar till Fig. 2 och sedan till Tabell 2 att tabellen inte kommer före figuren i dokumentet?