lördag 20 december 2008

Etik - take two

Jag har tidigare beskrivit de minimikrav man kan ställa på forskare utifrån vetenskapsrådets rekommendationer för humaniora och samhällsvetenskap; kraven på Information, Samtycke, Konfidentialitet och Nyttjande.

Jag tycker dock inte att man helt ska låta sig nöja med dessa krav. En annan aspekt är den utilitaristiska "risk-nytta" aspekten. Det betyder att om man ska utsätta människor för något krävande så måste det motiveras av att det ger mycket hög nytta. Ibland kan man tro att det inte skulle vara så att man utsätter människor för någon "risk" inom den humanistisk/samhällsvetenskapliga sfären, men jag tycker att man bedrar sig då.

Exempelvis kan man tänka sig att intervjuer om känsliga ämnen, exempelvis dödsfall hos anhöriga, kan väcka starka känslor hos de man intervjuar, känslor som man som student inte har tid, kompetens eller resurser att ta hand om. Detta betyder nu inte att man ska sluta forska om känsliga ämnen, bara att jag tycker att det i så fall ska vara en mycket stark nyttoaspekt inblandad om man vill utsätta människor för sådan forskning.

En annan etisk aspekt man måste beakta är om det finns ett beroendeförhållande mellan den som undersöker och den som undersöks. Om man är lärare är det exempelvis inte självklart bra att man skriver sin uppsats om de egna eleverna, detta eftersom eleverna, på grund av sitt beroendeförhållande till läraren kan ha svårt att säga nej till att delta.

Ytterligare en tredje aspekt på studier av människor är att en väl genomtänkt metod är viktig av etiska skäl, så att den forskning man gör faktiskt får fram resultat av värde.

fredag 19 december 2008

Web referenser ??? hur ???

Den publikationsmanual som jag och många därtill brukar använda är APA-manualen. APA står för American Psychological Association. APA-manualen är en väldigt utförlig publikationsmanual och är förmodligen därför populär.

Internetreferenser hur? Det finns alltså inte några totalt enhetliga svar ännu men detta är info från APA FAQ

Hur man citerar en hel website


Q: How do I cite an entire Web site (but not a specific document on that site)?

A: When citing an entire Web site, it is sufficient to give the address of the site in just the text. For example, Kidspsych is a wonderful interactive web site for children(http://www.kidspsych.org/).

Hur man refererar till en website som inte har någon författare


Q: How do I reference a Web page that lists no author?


A: When there is no author for a Web page, the title moves to the first position of the reference entry:


New child vaccine gets funding boost. (2001). Retrieved March 21, 2001, from http://news.ninemsn.com.au/health/story_13178.asp


The text citation would then just cite a few words of the title to point the reader to the right area of your reference list:

... are most at risk of contracting the disease ("New Child," 2001).


Retrieved March 21 ... betyder alltså uppladdat 21 mars ... det datum som sidan besöktes

Det finns fler svårigheter men vi kan börja så och försöka reda i mer komplicerade fall senare.

tisdag 16 december 2008

Syfte och frågeställningar

En liten kort avdelning i varje uppsats brukar heta "syfte och frågeställningar". Ibland kallas denna del "problemformulering" eller "hypoteser". I varje fall så är denna avdelning den viktigaste i hela uppsatsen, den är själva navet som uppsatsen kretsar kring.

När man ska formulera syftet så bör detta vara formulerat som en "att ..." sats.

Exempel
Syfte:

Att jämföra hur förskolor med olika pedagogik arbetar med fri lek

Ett tips är att formulera syftet som en jämförelse mellan några saker, det gör oftast diskussionen kring resultaten mycket intressantare

Man kan jämföra barn/elever
  • i olika åldrar
  • med olika social bakgrund
  • som utsätts för olika pedagogik
  • med olika språkbakgrund
  • av olika kön
Frågeställningarna är till för att precisera syftet.

Exempel

Frågeställningar:

Hur mycket tid används för fri lek i Walldorf respektive Reggio Emilia inspirerade förskolor?
Vilka typer av fri lek leker barn inom- respektive utomhus i Walldorf respektive Reggio Emilia inspirerade förskolor?

Observera att frågeställningarna fortfarande är övergripande och vanligen inte de frågor som man direkt ställerom man använder intervju eller enkät.

(Det är inte nödvändigt att formulera frågeställningar i alla sammanhang heller. Om man exempelvis arbetar med "Grounded Theory" så växer snarare de teman fram som man skriver om, utifrån de observationer och intervjuer man gjort. Det är alltså vanligen inte så att man har formulerat dem på förhand.)

Det som är viktigt är att fundera igenom metoden i detta sammanhang så att man verkligen kan besvara syfte och frågeställningar med den metod man väljer.

Ofta upptäcker man att man måste formulera om syfte och frågeställningar lite när man har kommit en bit och verkligen börjar veta vad man gör.

På samma sätt blir det oftast nödvändigt att fylla på med mer litteratur (och kanske stryka en del litteratur) i introduktionsavsnittet, när man upptäcker vad man verkligen undersökt och fått svar på.

Sär skrivning .... ehm

Detta lilla blogginlägg ska handla om särskrivningar. I sanningens namn är jag inte någon expert på de regler som gäller för särskrivningar, men jag vill i alla fall rikta en uppmaning till alla studenter att försöka fundera över vilka ord som skrivs ihop på svenska.

Vårt speciella svenska språk är ju fantastiskt i och med det att vi lätt kan skapa nya och välfungerande sammansatta ord och just på grund av detta tycker jag vi kan försöka hålla ögonen öppna så vi inte gör särskrivningar.

Lite kul ska det ju vara på en blogg också, så här några exempel på hur det kan se ut i vårt samhälle från sidan http://skrivihop.nu/exempel/roliga.php

BARN UNDER KLÄDER - rädda dem innan de kvävs!
SUPER UNDER STÄLL - dricker alkohol medan han sladdar?
ETT TRUMPET SOLO - tutar lite motvilligt?
SNODD MAPP - Åhléns kränger hett kontorsmateriel för 19:90

"Är du djur och naturintresserad?" - är inte de flesta djur naturintresserade?
"Skivad kalv lever med kul potatis" - kan skivade kalvar och potatisar vara sambos?
"Extra knäck till jul" - lite julgodis är aldrig fel.
"Svensk general agent för Kinaföretag" - militär med rätt att döda...
"Inte rädd för att visa fram fötterna" - hoppas bara att han tvättade dem innan.


(om någon har någon bra text med regler när det gäller sammansättningar och särskrivningar mottages den tacksamt för publicering på denna blogg av undertecknad)