tisdag 13 mars 2012

Vad ska uppsatsen handla om?

Konstig fråga kanske, men den kommer sig av att det ibland händer att studenter tycks få för sig att den ska handla om "den egna" forskningsprocessen och "det egna" lärandet. (Ja, jag ska villigt erkänna att i min yngsta ungdom trodde jag nog det också).

Uppsatsen ska ses som en del i kunskapsutvecklingen i samhället. Du ska alltså förklara 1) varför ett ämne är intressant, 2) hur du gjort för att undersöka ämnet, 3) vad du fann, och 4) vad det betyder

Ofta när man skriver en uppsats så visar det sig underhand att det "syfte" och de "frågeställningar" man hade från början inte blir de man faktiskt undersökte. Det man då måste göra är att skriva om syfte och frågeställningar så att de passar med det man gjort och resultaten.

Endel kan uppfatta det som "fusk", men se, det tycker inte jag att det är. Det folk kommer att läsa just DIN uppsats för, är för dina resultat. Att resultaten inte handlar om just det DU tänkte från början spelar ingen roll.

En annan sak är det om det handlar om hypotestestning och experiment. Då gäller det verkligen att hålla sig till det man sagt från början. Men det är nästan aldrig som studenter gör något dylikt innan de kommit in på någon forskarutbildning, åtminstone i de ämnen jag undervisar i.

Generellt tycker jag att uppsatserna ska tona ner den egna personen. Det du skriver om ska handla om det ämne dy sysslar med, inte om dig själv.

(Inte heller bör man skriva sitt ämne som en "undervisande" text ... att den de facto kanske blir det, om det är en bra uppsats, är en annan sak, men syftet med uppsatserna är kunskapsutveckling inte undervisning).