måndag 8 december 2008

Men vad är då en hypotes?

Vanligen brukar man använda ordet hypotes när man har formulerat ett påstående som man tänker sig att testa med statistiska metoder. Det är alltså lämpligt att hypotesen formuleras som ett "riktat" påstående som kan prövas med en viss metod.

Många statistiska prövningar kallas också hypotestestningar där H1 är den riktade hypotesen och H0 det som kallas 0-hypotesen (ingen skillnad).

De vanligaste statistiska prövningarna kan egentligen bara uttala sig om två saker.
  • Finns det en skillnad mellan grupper
  • Finns det ett samband mellan variabler

Notera också att statistiska prövningar inte kan uttala sig om att det INTE finns skillnader mellan grupper (detta brukar lite kryptiskt formuleras att 0-hypotesen inte kan förkastas)

Man kan ju grubbla över detta därför att detta innebär att med statistiska metoder kan vi exempelvis påvisa alla situationer där det föreligger en skillnad mellan könen, medan de förmodligen ännu fler situationer där det inte går att påvisa någon statistisk skillnad kan vi inte riktigt uttala oss om.

Exempel på en testbar hypotes:

H1 Män presterar bättre än kvinnor i genomsnitt när det gäller resultatet på högskoleprovet
H0 Det finns inte någon skillnad i hur män och kvinnor presterar i genomsnitt när det gäller resultatet på högskoleprovet

Ett skäl till att inte så lätt går att bevisa att en H0 hypotes skulle vara korrekt är att det ofta finns osäkerheter när det gäller mätningen

  • "du använde inte ett tillräckligt känstligt test, om du gjort det skulle du funnit en skillnad"

Eller att man jobbat med för små grupper

  • "du undersökte inte nog många personer, det finns en skillnad men den är rätt liten och därför svår att upptäcka"

Inga kommentarer: